Czy istnieją piękniejsze zapachy od tych w kuchni?
Uwielbiam, kiedy w domu pachnie świeżym pieczonym chlebem, ciastem, podsmażanym czosnkiem. Dzisiaj zafundowałam sobie zapach ciasteczek maślanych. Są bardzo delikatne, kruche- takie jak lubię.
Składniki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • kilka kropli aromatu  do ciast np waniliowego ( to nie jest konieczne)
Przygotowanie:
Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier puder i ucieraj na gładką masę.
Następnie dodaj aromat oraz mąkę.
Całość dokładnie wymieszaj.
Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Z ciasta formuj ciasteczka o dowolnym kształcie i ułóż je na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia.
Ja robiłam kulkę wielkości orzecha lasowego, następnie płaszczyłam je łyżeczką.
Gotowe ciasteczka włóż do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na trzeciej półce od dołu piec około 15 minut, aż ciasteczka będą złociste.
Smacznego 🙂
P1050239 - CIASTECZKA MAŚLANE