Uwielbiam chłodnik z botwinki, jest ratunkiem w upalne dni. Doskonale smakuje z jajkiem, jednak ja najbardziej lubię solo. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • kilka rzodkiewek
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • 400 ml kefiru
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • jajka do podania
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, łodyżki z liśćmi posiekaj.
Do garnka nalej 1 szklankę wody wrzuć buraczki i gotuj do miękkości.
Następnie dodaj liście, sok z cytryny oraz cukier, gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Wywar pozostaw do ostudzenia, ja włożyłam do miski z zimną wodą.
Do ostudzonego bulionu dodaj kefir, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewkę.
Koperek poszatkuj i dodaj do zupy.
Całość dopraw do smaku, podaj z jajkiem lub solo.
Smacznego!
P1060218 - CHŁODNIK Z BOTWINKI