Mięciutki wilgotny chlebek bananowy bez dodatku cukru. Do przygotowania pysznego słodkiego chlebka bananowego potrzebne są bardzo dojrzałe banany. Ja takie banany często kupuję po niższej cenie na targu 🙂 Jeśli natomiast nie masz dojrzałych bananów, a naszła Cię ochota na chlebek to możesz dodać 2-3 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego. Dodatkowo mój chlebek wzbogaciłam o suszoną żurawinę, a zamiast masła użyłam oleju kokosowego. Przepis jest bardzo prosty 🙂

CHLEBEK BANANOWY BEZ CUKRU

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 60 oleju kokosowego ( rozpuszczonego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 ml mleka ( użyłam ryżowego)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijam jajka, wlewam zimny olej kokosowy, mleko i dokładnie mieszam.
  2. Banany obieram i rozgniatam na papkę za pomocą widelca. Banany wrzucam do masy.
  3. Następnie dodaję: 1 łyżeczkę cynamonu, szczyptę soli, mąkę sodę oraz żurawinę. Całość delikatnie mieszam, ale bardzo dokładnie.
  4. Ciasto przekładam foremki. Na wierzch ciasta możesz ułożyć przekrojonego banana.Ciasto piekę przez 50 minut ( do suchego patyczka)

Chlebek bananowy 898x1024 - CHLEBEK BANANOWY BEZ CUKRU

 

CHLEBEK BANANOWY BEZ CUKRU 2 768x1024 - CHLEBEK BANANOWY BEZ CUKRU