Dzisiaj przygotowałam pyszne ślimaki z cynamonem, które uwierzcie bardzo prosto zrobić, jest to  pyszna propozycją na śniadanie. Bułeczki można wzbogacić o rodzynki lub nawet dodać startą skórkę z pomarańczy. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu 🙂

Bułeczki z cynamonem

Składnik:
  • 400 mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 9 g drożdży instant
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 jajko
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypuję mąkę, miękkie masło, drożdże, stopniowo dolewam mleka, wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od rąk.
  2. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut.
  3. Na rozgrzanej patelni roztapiam 2 łyżki masła, które wykorzystam do posmarowania płatów.
  4. Ciasto dzielę na dwie części, blat podsypuję mąką i rozwałkowuję każdy kawałek na duży prostokąt, następnie za pomocą pędzelka smaruję masłem, posypuję cynamonem oraz cukrem.
  5. Płaty kroję w paski ( około 5 cm) zwijam w kształt ślimaka, lekko spłaszczam. Przekładam na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję cukrem i wkładam do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika  na  25 minut.
bułeczki z cynamonem