P1040653 - BARSZCZ CZERWONY-WIGILIJNY
Składniki
  • 5 suszonych grzybów
  • 2 l wody
  • 1,5 kg buraków
  • 1,5 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 marchewka
  • pół selera
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Do małego garnuszka nalej 250 ml zimnej wody i namocz w niej grzyby przez około 3-4 godziny.
Następnie gotuj je na małym ogniu przez 45  minut w tej samej wodzie.
Obrane i pokrojone w plastry buraki wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj obraną marchewkę, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek,  przypieczoną cebulę.
Gotuj na wolnym  ogniu do czasu, aż buraki będą miękkie.
Do ugotowanego barszczu dodaj sok z cytryny, cukier, 1 ząbek posiekanego czosnku, majeranek wywar z grzybów.
Całość przecedź i pozostaw na małym ogniu przez 20 minut.
Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
P1040656 - BARSZCZ CZERWONY-WIGILIJNY