PYSZNIE I ZDROWO

ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ

ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ

Ekspresowa zupa pomidorowa z ciecierzycą bardzo pożywna aromatyczna. Bazą mojej zupy jest bulion warzywny jest to propozycja dla wegan, ale możesz śmiało użyć dowolnego bulionu, a zupę wzbogacić o ser kozi.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g przecieru pomidorowego ( lub pasaty)
  • około 500 ml dowolnego bulionu ( u mnie warzywny)
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól kamienna lub morska
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażam pokrojony na drobno czosnek. Po chwili dodaję przecier i duszę przez około 10 minut.
  2. Całość zalewam bulionem, dodaję przyprawy i zagotowuję. Do zupy wrzucam ciecierzycę gotuję jeszcze przez 5 minut.
  3. Zupę miksuję na kładki krem, podaję z grzankami,pod koniec gotowania możesz dodać ser kozi.

ZUPA KREM Z POMIDORÓW I CIECIERZYCY 2 1 768x1024 - ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ

 

 

ZUPA KREM Z POMIDORÓW I CIECIERZYCY 3 1 768x1024 - ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ

 

follow subscribe - ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ