PYSZNIE I ZDROWO

ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

Aromatyczny pyszny  krem z pieczonych pomidorów z dodatkiem świeżych ziół, czosnku.

Pomidory możesz wcześniej sparzyć i ściągnąć z nich skórkę lub po zmiksowaniu zupę przelać przez sitko. Jeśli okaże się, że krem wyszedł za gęsty dolej do niego wody lub bulionu warzywnego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Domowa zupa z pieczonych pomidorów jest najlepsza! Nie tylko prosta i szybka w wykonaniu, ale co najważniejsze jest zdrowa.

Składniki:

  • 1,5 kg  dojrzałych pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • kilka listków świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C.
  2. Pomidory dokładnie myję, kroję na ćwiartki ( teraz możesz sparzyć pomidory i ściągnąć z nich skórkę lub tak jak ja zrobić to później) Pomidory układam w naczyniu żaroodpornym.
  3. Na wierzch pomidorów układam obrany czosnek, gałązki bazylii i oregano. Całość oprószam solą, pieprzem, polewam oliwą z oliwek. Wkładam do pieca na 35 minut.
  4. Przestudzone pomidory obieram ze skórki, wyciągam gałązki oregano, całość miksuję na gładki krem. jeśli zupa jest zbyt gęsta dolej bulionu warzywnego lub wody.
  5. Zupę gotuję na małym ogniu przez 15 minut.

ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW 2 1024x768 - ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

 

ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW 3 1024x898 - ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

follow subscribe - ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW