PYSZNIE I ZDROWO

ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI

ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI

Moja zupa z dyni za każdym razem smakuje inaczej. Wszystko dzięki składnikom, które dodaję. Nie lubię monotonii, dlatego zawsze coś dorzucam, a coś odejmuję. Uwielbiam bawić się smakiem i testować nowe połączenia. Myślę, że właśnie dlatego gotowanie tak wkręca! I również było tak tym razem. Zamiast bulionu użyłam zwykłej wody, a jako dodatek do zupy posłużyły mi prażone pestki z dyni. Przepis na nie znajdziecie w moim wcześniejszym wpisie

Składniki:

  • 1 kg dyni (u mnie Hokkaido)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  •  około 800 ml wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2  łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki carry
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C.
  2. Dynie obieram, wykrawam miąższ, wyciągam pestki, kroję na mniejsze kawałki, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3.  Kawałki dyni polewam oliwą, dodaję czosnek. Wkładam na około 30 minut do piekarnika.
  4. W dużym garnku podsmażam cebulę.
  5. Upieczoną dynie przestudzam, następnie obieram ze skóry, wrzucam do garnka , dodaję obrany czosnek chwilę podsmażam. Całość zalewam wodą, dodaję przyprawy i gotuję na małym ogniu.
  6. Zupę miksuję na gładki krem. Podaję z pestkami dyni lub pestkami słonecznika

ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI 768x1024 - ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI

 

ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI 2 768x1024 - ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI

follow subscribe - ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI