PYSZNIE I ZDROWO

ZUPA GRZYBOWA

ZUPA GRZYBOWA

Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole aromatyczna delikatna zupa grzybowa z suszonych leśnych grzybów podana z domowym makaronem lub z uszkami. Przepis dostałam od mojej mamy,a mama od babci i tak co roku tradycyjna zupa grzybowa gości na naszym świątecznym stole.

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

Składniki:

  • 150 g suszonych grzybów ( podgrzybki, prawdziwki)
  • 1 marcewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • liść laurowy
  • 2 bobki ziela angielskiego
  • sól,pieprz

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej przygotowuję grzyby: Suszone grzyby płuczę pod zimną wodą następnie zalewam wodą i zostawiam na całą noc.
  2. Grzyby przekładam delikatnie do garnka w którym gotuję zupę. Przecedzam wywar w którym moczyły się grzyby wlewam około 500 ml tego wywaru do grzybów, kolejno całość zalewam 1,5 wody i gotuję na bardzo małym ogniu.
  3.  Marchewkę, pietruszkę, seler obieram i wrzucam do zupy, dodaję liść laurowy, ziele angielskie.Całość gotuję do czasu, aż warzywa będą miękkie na koniec doprawiam solą i pieprzem.
  4. Zupę przecedzam, grzyby kroję w paski, część zostawiam do uszek, a resztę wrzucam do zupy.

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA 2 768x1024 - ZUPA GRZYBOWA

follow subscribe - ZUPA GRZYBOWA