PYSZNIE I ZDROWO

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA – GRATIN DAUPHINOIS

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA – GRATIN DAUPHINOIS

GRATIN DAUPHINOIS- czyli francuska zapiekanka z ziemniaków, które cieniutko kroimy, przyprawiamy ulubionymi dodatkami, obsypujemy obficie twardym serem o wyrazistym smaku i polewamy śmietanką .Do pieca i gotowe 🙂 Po prostu pycha! Zapiekanka ziemniaczana to wyśmienity dodatek do drugiego dania, ale sama również smakuje wybornie. Moje gratin  wzbogaciłam o talarki pora. Swoją zapiekankę możesz urozmaicić do talarki buraka (wcześniej podpieczonego) o seler, cukinię lub inne ulubione warzywo.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 g twardego tartego sera ( u mnie Cheddar)
  • 1 por (biała część)
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 200 stopi C. Formę do tart smaruję masłem. Ważne żeby forma była ceramiczna można użyć naczynie żaroodporne. Ponieważ śmietanka może wypłynąć.
  2. Ziemniaki obieram, kroję w bardzo cienkie plasterki. Por kroję w talarki.
  3. Do miski wsypuję ziemniaki, dodaję przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszam.
  4. Na spód formy układam na zakładkę plastry ziemniaków, dodaję połowę pokrojonych talarków pora, posypuję połową sera, polewam 1/2 śmietanki ( drugą część zostawiam na koniec)
  5. Układam kolejną warstwę ziemniaków, posypuję porem, wlewam śmietankę i posypuję serem.
  6. Wstawiam do pieca na około 45 minut.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA GRATIN DAUPHINOIS 768x1024 - ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA - GRATIN DAUPHINOIS

GRATIN DAUPHINOIS 768x1024 - ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA - GRATIN DAUPHINOIS

follow subscribe - ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA - GRATIN DAUPHINOIS