PYSZNIE I ZDROWO

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ, ZIEMNIAKAMI I MOZZARELLĄ

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ, ZIEMNIAKAMI I MOZZARELLĄ

Zapiekanka z cukinią, ziemniakami i mozzarellą to pomysł na szybki zdrowy obiad. Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw można ją pokroić w słupki i zajadać na surowo przy tym dostarczając sobie potrzebnych witamin takich jak witaminę A, C, K. Cukinia to również bogactwo minerałów między innymi żelaza, potasu i magnezu.

Zapiekankę możesz spakować zabrać do pudełka i delektować się jej smakiem poza domem 🙂 Cukinii nie obieram tylko dokładnie myję i kroję w plastry, ale jeśli nie przepadasz za skórką możesz śmiało ją obrać.

 

A jaka jest Twoja ulubiona zapiekanka? 

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki oregano

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieram, kroję w plastry i gotuję al dente w osolonej wodzie. Zostawiam do przestudzenia.
  2. Cukinię kroję w plastry podsmażam na oliwie 3-4 minuty, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Naczynie żaroodporne skrapiam oliwą. Układam najpierw ziemniaki, a następnie cukinię i tak na przemian, aby na siebie nachodziły. Na wierzch układam plastry cukinii, posypuję przyprawami i wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie posypuję zapiekankę mozzarellą i zapiekam, aż ser się rozpuści.

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ ZIEMNIAKAMI I MOZZARELLA 2 1024x1024 - ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ, ZIEMNIAKAMI I MOZZARELLĄ

 

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ ZIEMNIAKAMI I MOZZARELLA 3 1024x1024 - ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ, ZIEMNIAKAMI I MOZZARELLĄ

follow subscribe - ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ, ZIEMNIAKAMI I MOZZARELLĄ