PYSZNIE I ZDROWO

WEGAŃSKIE MUFFINY CZEKOLADOWE

WEGAŃSKIE MUFFINY CZEKOLADOWE

Wegańskie muffiny bardzo czekoladowe niesamowicie proste w przygotowaniu, a do tego przepyszne. Do przygotowania babeczek użyłam mleka sojowego, ale możesz zastąpić go mlekiem migdałowym lub jeśli nie zależy Ci aby muffiny były wegańskie dodaj zwykłego mleka. Moje muffiny udekorowałam gorzką czekoladą, którą wcześniej rozpuściłam w kąpieli wodnej, następnie posypałam orzechami laskowymi, wszyło pysznie 🙂

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • garść orzechów np włoskich lub laskowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju
  • 250 ml mleka roślinnego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Blasze wykładam papierem do pieczenia. Foremki smaruję olejem,
  2. Do dużej miski wsypuję suche składniki: mąkę, cukier, posiekaną gorzką czekoladę,kakao,orzechy laskowe, proszek do pieczenia i sodę. Całość mieszam
  3. W drugiej misce łączę ze sobą mokre składniki: mleko i olej i dodaję do suchych składników.
  4. Masę mieszam za pomocą łyżki, przekładam do foremek i wkładam do piekarnika na 25 minut.
  5. Przestudzone muffiny dekoruję.

WEGAŃSKIE MUFFINY CZEKOLADOWE 768x1024 - WEGAŃSKIE MUFFINY CZEKOLADOWE

follow subscribe - WEGAŃSKIE MUFFINY CZEKOLADOWE