PYSZNIE I ZDROWO

WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY Z POMARAŃCZĄ

WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY Z POMARAŃCZĄ

Wegański mus czekoladowy z pomarańczą, masłem orzechowym z dodatkiem mrożonych malin. Wspaniale smakuje i do tego jest bardzo łatwy w przygotowaniu wystarczy dobrze schłodzona woda z cieciorki ( aquafaba) gorzka czekolada i ulubiony słodzik. Mus czekoladowy polecam szczególnie maluszkom, to doskonała propozycja na zdrowy smakowity deser. Nie wylewaj wody z cieciorki możesz przygotować z niej pyszny deser lub wegański majonez .

 

WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY Z POMARAŃCZĄ

Składniki:

  • 150 ml w aquafaby
  • 200 g gorzkiej czekolady (2 sztuki po 100 g) minimum 60%
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki cukru ( ksylitolu, lub innego słodzika)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mrożonych malin lub truskawek

Przygotowanie: 

  1. W garnuszku roztapiam olej koksowy wraz z masłem orzechowym. ( Cały czas mieszam) Dodaję połamane kostki czekolady, skórkę z pomarańczy i mieszam do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstawiam do wystudzenia.
  2. Wodę z cieciorki odlewam do miseczki, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę ( około 3-4 minut) do piany dodaję cukier i delikatnie miksuję.
  3. Na koniec wlewam rozpuszczoną ( zimną) czekoladę i delikatnie mieszam szpatułką lub łyżką.
  4. Mus przelewam do małych słoiczków, wkładam do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem dekoruję malinami.

WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY Z POMARAŃCZĄ 2 - WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY Z POMARAŃCZĄ

 

WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY Z POMARAŃCZĄ 3 - WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY Z POMARAŃCZĄ

follow subscribe - WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY Z POMARAŃCZĄ