PYSZNIE I ZDROWO

WEGAŃSKI MUS CHIA SNICKERS

WEGAŃSKI MUS  CHIA SNICKERS

Muszę przyznać, że to ostatnio mój ulubiony wegański deser! Pyszny rozpływający się w ustach wegański mus chia snickers. Przepis na ten deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, najlepiej kiedy mus przygotujesz dzień wcześniej, aby nasiona chia zdążyły napęcznieć.

WEGAŃSKI MUS CHIA SNICKERS

Składniki na pudding:

  • 6 łyżek nasion chia
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli morskiej

 Składniki na masę snickers:

  • 10 suszonych daktyli ( namoczonych wcześniej w wodzie około 20 minut)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 6 łyżek mleka sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta soli morskiej
  • 1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 5 kostek gorzkiej wegańskiej czekolady

Przygotowanie: 

  1. Przygotowuję mus: W misce łącze ze sobą: nasiona chia, mleko,kakao, syrop klonowy,ekstrakt waniliowy, szczyptę soli całość dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki. Mus przelewam do mniejszych szklanek ( 3-4 porcje) Pudding zostawiam na minimum 4 godziny w lodówce, najlepiej zostawić na całą noc.
  2. Następnie przygotowuję karmel: W robocie kuchennym łącze ze sobą namoczone wcześniej daktyle, mleko, masło orzechowe, syrop klonowy,ekstrakt waniliowy, szczyptę soli. Całość miksuję na prawie gładki krem. Następnie dodaję posiekane orzechy i czekoladę i łączę.
  3. Kiedy pudding jest gotowy na wierzch kładę po 1 łyżce karmelu, posypuję orzeszkami i czekoladą.

WEGAŃSKI MUS CHIA SNICKERS 768x1024 - WEGAŃSKI MUS  CHIA SNICKERS

 

WEGAŃSKI MUS CHIA SNICKERS 2 768x1024 - WEGAŃSKI MUS  CHIA SNICKERS

follow subscribe - WEGAŃSKI MUS  CHIA SNICKERS