PYSZNIE I ZDROWO

WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI

WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI

Uwielbiam warzywne gulasze i bardzo często je przygotowuje. Taka miska to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to danie, które syci,  lekkie i bardzo proste w przygotowaniu. Do gulaszu wykorzystałam kolorową paprykę, cukinię, zielone oliwki. Całość zalałam warzywnym bulionem, ale możesz wykorzystać zwykłą wodę.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 por
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 50 ml bulionu lub wody
  • 300 ml pasaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinię, paprykę kroję w grubą kostkę. Cebulę, pora, oliwki, czosnek w plasterki.
  2. Na patelni wlewam 2 łyżki oliwy, przysmażam pora,cebulę i czosnek. ( około 3 minuty) Dodaję warzywa, całość posypuję przyprawami i smażę przez około 6-7 minut. Warzywa zalewam bulionem lub wodą, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i duszę pod przykryciem 10 minut.
  3. Na koniec fasolkę, oliwki,pasatę i duszę jeszcze 10 minut.
  4. Gulasz posypuję posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszam.

WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI 768x1024 - WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI

 

WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI.. 2 768x1024 - WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI

follow subscribe - WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI