PYSZNIE I ZDROWO

WEGAŃSKA GROCHÓWKA

WEGAŃSKA GROCHÓWKA

Wegańska grochówka pełna aromatycznych zapachów wspaniale wygląda doskonale smakuje i jest bardzo łatwa w wykonaniu. Groch jest doskonałym źródłem białka dlatego zupa jest sycąca i do tego zdrowa! Jak przygotować najlepszą wegańską grochówkę? W pierwszej kolejności wypłucz dokładnie groch tak aby pozbyć się piany, następnie groch zalej zimną wodą  zostaw najlepiej na całą noc. Aby grochówka miała pyszny wędzony smak koniecznie użyj wędzonej papryki, przygotuj również przyprawy takie jak majeranek,tymianek możesz dodać cząber oczywiście sól oraz świeżo mielony pieprz całość wzbogać o czosnek straty na tarce.

Wegańska grochówka

Składniki:

  • 350 g łuskanego grochu w połówkach
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora ( biała część
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 3 liście laurowe
  • 3 bobki ziela angielskiego
  • 2,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. Groch dokładnie płuczę, przekładam do garnka, zalewam wodą i zostawiam na noc.( Można pominąć ten krok, ale wówczas groch należy gotować dłużej)
  2. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam w dużym garnku na oleju, dodaję pokrojonego w talarki pora i chwilę smażę.
  3. Do garnka wrzucam groch (bez wody) Dodaję: Liście laurowe, ziele angielskie, wędzoną paprykę całość zalewam wodą (około 1,5 litra)
  4. Marchewkę,seler,pietruszkę,ziemniaki, kroję w kostkę następnie dodaję do zupy. Dodaję pozostałe przyprawy: Majeranek,tymianek, sól, pieprz i gotuję do miękkości warzyw.
  5. Pod koniec gotowania dodaję starty na tarce czosnek. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możesz dolać trochę wody.
  6. Gotową zupę posypuję natką pietruszki.

WEGAŃSKA GROCHÓWKA 2 768x1024 - WEGAŃSKA GROCHÓWKA

follow subscribe - WEGAŃSKA GROCHÓWKA