PYSZNIE I ZDROWO

SZTUKA FERMENTACJI RECENZJA KSIĄŻKI

SZTUKA FERMENTACJI RECENZJA KSIĄŻKI

Kiszenie, wędzenie, czy produkcja wina nie są mi obce. Od dziecka z zaciekawieniem przyglądałam się, jak powstaje domowy wyrób zapasów na zimę. Od zbierania winogron do ugniatania kapusty w beczce – to obrazy, które zapamiętałam spędzając czas u moich dziadków. W mojej domowej biblioteczce znajduje się sporo książek na temat kiszonek czy fermentacji, jednak szczerze przyznaję, że książka “Sztuka fermentacji” niesamowicie mnie oczarowała swoją bogatą treścią, kompetencją. Spodziewałam się kilku zdjęć, może przepisów, a po przeczytaniu nie miałam żadnych pytań, ponieważ wszystko jest pięknie, przejrzyście przedstawione w książce. Wydawać by się mogło, że kiszenie nie jest dla wszystkich, że trzeba być do tego stworzonym, mieć odpowiednią wiedzę, doświadczenie. Nic bardziej mylnego. Uważam, że wystarczy mieć dobrego przewodnika i wszystko staje się możliwe. Takim mentorem jest właśnie Sandor Katz – autor książki “Sztuka fermentacji”. Jestem pewna, że po przeczytaniu tej pozycji będziecie w stanie zrobić domowe wino, genialny zakwas na chleb i najlepsze ogórki bez najmniejszego problemu. Książka podzielona jest na czternaście rozdziałów. Ma ponad 500 stron, gdzie znajdziemy konkretne informacje, napisane prostym językiem, w niebanalny sposób. Nie brakuje tutaj ciekawostek, ważnych informacji do zapamiętania i przejrzystych receptur na domowe wędliny, wędzone ryby i inne smakołyki.  Dla kogo jest ta książka? Dla wszystkich którzy pragną poznać sztukę fermentacji, dla tych którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kiszonkami, dla miłośników kiszenia.

Sztuka fermentacji 1024x768 - SZTUKA FERMENTACJI RECENZJA KSIĄŻKI

 

Tytuł: Sztuka fermentacji

Autor: Sandor Ellix Katz

Oprawa: Twarda

Wydawnictwo: Vivante  

Cena: 79,99 zł na stronie wydawnictwa 51,90

 

illuminatio NOT horizontal - SZTUKA FERMENTACJI RECENZJA KSIĄŻKI

follow subscribe - SZTUKA FERMENTACJI RECENZJA KSIĄŻKI