PYSZNIE I ZDROWO

Szarlotka

Szarlotka

Przepyszna szarlotka na kruchym cieście posypana płatkami migdałów z dodatkiem cynamonu, syropu z agawy. Do przygotowania szarlotki użyłam mąki pszennej i orkiszowej, ale jeśli nie masz mąki orkiszowej możesz użyć tylko mąki pszennej.

 

Przepis na prostą i pyszną szarlotkę

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki syropu z agawy lub innego słodzika
  • 3 łyżki masła
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie: 

Piekarnik nagrzewam do 180 C

  1. Składniki na ciasto przekładam do miski ( mąkę przesiewam), szybko wyrabiam, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut.
  2. Jabłka kroję w kostkę. W garnku rozpuszczam masło, następnie wrzucam pokrojone jabłka, dodaję cynamon oraz syrop z agawy. Jabłka smażę do miękkości.
  3. Blaszkę smaruję masłem, wykładam papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozwałkowuję, przekładam do prostokątnej foremki,nakłuwam widelcem. Na wierzch przekładam jabłka, całość posypuję płatkami migdałów. Ciasto wkładam do piekarnika na 45 minut.

Szarlotka 785x1024 - Szarlotka

follow subscribe - Szarlotka