PYSZNIE I ZDROWO

Pudding chia z musem truskawkowym

Pudding chia z musem truskawkowym

Kocham ten czas kiedy na targu można dostać pyszne świeże owoce,kocham również to, że w moim ogródku rosną pyszne ekologiczne truskawki,dlatego też ostatnio bardzo często sięgam po świeże truskawki,które wykorzystuję w mojej kuchni. Dzisiaj podzielę się z Wami pysznym przepisem na pudding chia z musem truskawkowym,który jest po prostu znakomity! Pudding dosłodziłam syropem klonowym,który przywiozłam z Kanady,natomiast Ty możesz wykorzystać np syrop z agawy lub syrop daktylowy.

Składniki na pudding:

  • 350 ml ulubionego mleka ( u mnie owsiane)
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika)

Składniki na mus truskawkowy

  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki syropu klonowego ( lub innego słodzika)

Do dekoracji: filiżanka ulubionych owoców: borówki,maliny,poziomki

Przygotowanie:

  1. Do miski wlewam mleko, dodaję syrop klonowy ,nasiona chia. całość dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Pudding możesz przelać od razu do mniejszych pojemników ja jednak robię to później.
  2. Truskawki pozbawiam szypułek ,wrzucam do kielicha blendera,wlewam syrop klonowy i miksuję na gładki mus. Tak przygotowany mus przelewam do małych słoiczków,wkładam do lodówki i czekam, aż pudding będzie gotowy.
  3. Gotowy pudding przekładam do słoiczków ,na wierzch polewam musem truskawkowym i dekoruję ulubionymi owocami.
Pudding chia z musem truskawkowym 01 768x1024 - Pudding chia z musem truskawkowym
follow subscribe - Pudding chia z musem truskawkowym