PYSZNIE I ZDROWO

PODPŁOMYKI

PODPŁOMYKI

Uwielbiam podpłomyki za to, że robi się je z banalnych składników, a smakują niepowtarzalnie i przypominają mi moje dzieciństwo. Moja babcie przygotowywała je na piecu kaflowym. Doskonale pamiętam, jak ich aromat wypełniał cały dom. Najczęściej jadłam je z domowym masłem, niczego więcej nie potrzebowałam. Oczywiście ciasto można wzbogacić o ulubione przyprawy takie jak kminek,oregano lub czarnuszkę. Podpłomyki smażymy na suchej patelni z każdej strony, do momentu aż powstaną charakterystyczne brązowe plamy. Tak przygotowane podpłomyki możemy podać jako dodatek do zupy, sałatki lub zapiec w piekarniku z ulubionymi dodatkami.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewam mąkę,sól, wlewam wodę i zagniatam. Dodaję olej i ponownie zagniatam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut.
  2. Ciasto kroję na mniejsze kawałki, cienko wałkuję i smażę na suchej patelni z każdej strony.
  3. Piekarnik nagrzewam do 160 stopni.
  4. Na blaszce układam podpłomyki, dodaję ulubione składniki: sos pomidorowy,kapary,cebula,rukola,suszone pomidory,parmezan i wkładam do piekarnika. Podpłomyki piekę do czasu,aż ser się roztopi

Podpłomyki 768x1024 - PODPŁOMYKI

 

Podpłomyki 3 768x1024 - PODPŁOMYKI

follow subscribe - PODPŁOMYKI