PYSZNIE I ZDROWO

PIECZONE SARDYNKI Z CYTRYNĄ

PIECZONE SARDYNKI Z CYTRYNĄ

Pieczone sardynki z cytryną z dodatkiem soli skropione oliwą. Ten przysmak portugalski podbił moje podniebienie, idealnie wypieczone z chrupiącą skórką. Mogą być podane jako danie główne z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką lub jako przystawka zjedzone z domowym chlebem.

Składniki: ( 3 porcje)

  • 500 g świeżych sardynek
  • 1 cytryna
  • sól gruboziarnista
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni
  2. Sardynki myję, osuszam, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Ryby posypuję solą, skrapiam oliwą i sokiem z połówki cytryny. Drugą połowę cytryny kroję w plastry i układam na sardynkach. Sardynki wkładam do piekarnika na 15 minut.

SARDYNKI PIECZONE Z CYTRYNĄ 2 810x1024 - PIECZONE SARDYNKI Z CYTRYNĄ

 

P1130812 768x1024 - PIECZONE SARDYNKI Z CYTRYNĄ

 

P1130809 768x1024 - PIECZONE SARDYNKI Z CYTRYNĄ
SARDYNKI PIECZONE Z CYTRYNĄ
follow subscribe - PIECZONE SARDYNKI Z CYTRYNĄ