PYSZNIE I ZDROWO

PIECZONA BRUKSELKA

PIECZONA BRUKSELKA

Pieczona brukselka polana oliwą doprawiona czosnkiem, solą i pieprzem smakuje doskonale! Brukselka to bogactwo witamin tak upieczone główki kapustki możesz dodać do sałatki możesz podać ją do głównego dania jako pyszny i zdrowy dodatek. Brukselkę możesz przegotować na wiele sposobów, możesz dodać do niej płatki migdałów, ostrą papryczkę w proszku, możesz ją również usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu.

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawiam na 180 stopni C, brytfankę wykładam papierem do pieczenia.
  2. Brukselkę dokładnie myję, oczyszczam ( zdejmuję zniszczone liście) główki brukselki kroję na pól ,przekładam do miski, wlewam oliwę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek,wsypuję sól i pieprz. Całość dokładnie mieszam.
  3. Zamarynowaną brukselkę przekładam na brytfankę i zapiekam przez około 15-20 minut.

PIECZONA BRUKSELKA 768x1024 - PIECZONA BRUKSELKA

 

PIECZONA BRUKSELKA 1 768x1024 - PIECZONA BRUKSELKA

follow subscribe - PIECZONA BRUKSELKA