PYSZNIE I ZDROWO

DOMOWY PRZEPIS NA OGÓRKI MAŁOSOLNE

DOMOWY PRZEPIS NA OGÓRKI MAŁOSOLNE
Ogórki małosolne

Przepis na domowe ogórki małosolne. Przy wyborze ogórków gruntowych pamiętaj, aby były małe i jędrne właśnie takie są najlepsze.  Do kiszenia ogórków potrzebujesz: koperku, kilku ząbków czosnku, chrzanu oraz liści porzeczki lub wiśni, można dodać również kilka ziaren gorczycy lub ziela angielskiego. Ogórki są już gotowe po jednym lub dwóch dniach kiszenia

Jak zrobić domowe ogórki małosolne?

Składniki:

  • ogórki gruntowe ( małe i jędrne)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • korzeń chrzanu
  • liście porzeczki, wiśni (niekoniecznie)
  • 2 łyżki soli na 1,5 l wody
Przygotowanie:
  1.  Przygotowuję solankę: Wodę wlewam do garnka rozpuszczam sól.
  2. Ogórki myję, osuszam.
  3. Do słoja na przemian układam ciasno ogórki, chrzan pokrojony w plastry, koper i czosnek.
  4. Na wierzch daję liście porzeczki.
  5. Całość zalewam ostudzoną solanką.
  6. Słój przykrywam talerzykiem i odstawiam w nienasłonecznione miejsce.
ogórki małosolne
follow subscribe - DOMOWY PRZEPIS NA OGÓRKI MAŁOSOLNE