PYSZNIE I ZDROWO

MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ

MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ
muffinyzmC485kijaglanej - MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ

Muffiny jaglane z dodatkiem białej czekolady, posypane płatkami migdałów, lekkie, proste w wykonaniu.
Aby otrzymać mąkę jaglaną wystarczy zmielić kaszę jaglaną, którą można wykorzystać nie tylko do wypieków, ale i do zagęszczenia różnych sosów, lub gulaszu.

Składniki:

  • 200 g mąki jaglanej (zmielona kasza jaglana)
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 50 g cukru trzcinowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płatki migdałów do dekoracji
Przygotowania:
  1. Piekarnik nastawiam na 170 stopni C. Przygotowuję dwie miski.
  2. Do większego naczynia dodaję suche składniki: mąkę, cukier, 1/2 posiekanej tabliczki czekolady, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz sodę.
  3. Do drugiej miski wbijam jajko, dodaję sok z pomarańczy,jogurt, całość mieszam i wlewam do suchych składników.
  4. Ciasto mieszam, przekładam do papilotek i wkładam do piekarnika na 20-25 minut.
  5. W garnuszku roztapiam pozostałą część czekolady. Ostudzone babeczki polewam czekoladą, dekoruję płatkami migdałów.
jakzrobiC487mC485kC499jaglanC485 - MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ
muffinyzmC485kijaglanejzczekoladC485 - MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ
follow subscribe - MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ


13 thoughts on “MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ”