PYSZNIE I ZDROWO

MUFFINY MARCHEWKOWE Z MĄKI JAGLANEJ

MUFFINY MARCHEWKOWE Z MĄKI JAGLANEJ

Muffiny marchewkowe z mąki jaglanej. Babeczki marchewkowe to pyszna propozycją na domową imprezę, świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy. Muffiny mają przyjemny korzenny posmak są proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 200 g mąki jaglanej ( mielona kasza jaglana)
  • 2 duże marchewki
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka

Składniki na polewę:

  • 150g serka mascarpone
  • 90g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Do dużej miski wsypuję suche składniki: mąkę jaglaną, startą na dużych oczkach marchewkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier trzcinowy.
  2. Do drugiej miseczki wbijam jajka, wlewam olej i mieszam. Suche składniki łączę z mokrymi, przekładam do papilotek.
  3. Muffiny wkładam do piekarnika na 20 minut.
  4. Przygotowuję polewę:  Mascarpone przekładam do miski, dodaję jogurt, cukier puder i miksuję do uzyskania jednolitego kremu.
  5. Przestudzone muffiny dekoruję polewą i startą marchewką.
Muffiny z mąki jaglanej
follow subscribe - MUFFINY MARCHEWKOWE Z MĄKI JAGLANEJ


1 thought on “MUFFINY MARCHEWKOWE Z MĄKI JAGLANEJ”