PYSZNIE I ZDROWO

MUFFINKI Z MĄKI JAGLANEJ Z BANAMI I ORZECHAMI

MUFFINKI Z MĄKI JAGLANEJ Z BANAMI I ORZECHAMI

Przepyszne muffinki z mąki jaglanej z bananami i orzechami. Muffinki są bardzo lekkie świetnie sprawdzą się jako deser dla najmłodszych lub przekąska do pracy.

Składniki 

suche:

  • 150 g mąki jaglanej
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 50 g orzechów włoskich (pokrojone na mniejsze kawałki)

mokre

  • 3 dojrzałe banany
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • 50 ml mleka u mnie sojowe

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
  2. Do mniejszej miski wsypuję suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia,cynamon, sól,posiekane orzechy.
  3. W dużej misce rozgniatam banany na puree ( używam widelca, ale śmiało możesz je potraktować blenderem) do bananów dodaję pozostałe mokre składniki: olej,sok z pomarańczy,mleko, skórkę z pomarańczy.
  4. Suche składniki łączę z mokrymi dokładnie mieszam. Ciasto przekładam do papilotek i wkładam do piekarnika na 25 minut.

MUFFINKI Z MĄKI JAGLANEJ 768x1024 - MUFFINKI Z MĄKI JAGLANEJ Z BANAMI I ORZECHAMI

 

MUFFINKI Z MĄKI JAGLANEJ Z BANAMI I ORZECHAMI 2 1024x768 - MUFFINKI Z MĄKI JAGLANEJ Z BANAMI I ORZECHAMI

follow subscribe - MUFFINKI Z MĄKI JAGLANEJ Z BANAMI I ORZECHAMI