PYSZNIE I ZDROWO

ŁOSOŚ PIECZONY Z PORAMI

ŁOSOŚ PIECZONY Z PORAMI

Łosoś pieczony z porami to danie, które zachwyci każdego. Wyśmienite, łatwe w przygotowaniu. Z dodatkiem ulubionej kaszy i sałatki stanowi pyszny pożywny obiad. Tak upieczonego łososia wykorzystuję również do sałatki wtedy kroję rybę na mniejsze kawałki i podaję do sałatki na zimno. Rybę wybieram zawsze ze sprawdzonego źródła, najczęściej sięgam po łososia z ekologicznej hodowli posiadający unijny certyfikat.

ŁOSOŚ PIECZONY Z PORAMI

Składniki:

  • Filet z łososia 250 g
  • 2 pory ( biała część)
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 łyżka płatków migdałów ( można pominąć)
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
  • Pory kroję w talarki i przysmażam na masełku ( 2-3 minuty)
  • Rybę myję, osuszam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Łososia przyprawiam solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny. Rybę przykrywam porami, posypuję płatkami migdałów. Naczynie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do pieca na 20 minut.
  • Gotową rybę podaję z ulubioną kaszą i sałatką.

OSOŚ PIECZONY Z PORAMI 3 768x1024 - ŁOSOŚ PIECZONY Z PORAMI

 

OSOŚ PIECZONY Z PORAMI 2 768x1024 - ŁOSOŚ PIECZONY Z PORAMI

follow subscribe - ŁOSOŚ PIECZONY Z PORAMI