PYSZNIE I ZDROWO

KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Latem zdecydowanie łatwiej o dostępność pysznych pachnących pomidorków dlatego zachęcam Cię do przygotowania aromatycznego kremu ze świeżych pomidorków z dodatkiem bazylii i tartego parmezanu. Przepis jest bardzo prosty,a smak zupy na pewno Cię mile zaskoczy.

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych pomidorów
  • 200 ml bulionu warzywnego 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek papryczki chilli
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • Do podania: świeża bazylia, kawałek parmezanu

Przygotowanie:

  1.  W dużym garnku podgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, pokrojoną papryczkę chili i chwilę podsmażam (około 4-5 minut)
  2. Pomidory przelewam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do zupy. Smażę przez chwilę.
  3. Następnie wlewam gorący bulion i gotuję przez 5 minut.
  4. Dodaję szczyptę cukru, świeży zmielony pieprz, sól.
  5. Zupę zdejmuję z ognia, miksuję na gładki krem i gotuję jeszcze przez chwilę.
  6. Krem przelewam przez sitko do czystego garnka, aby pozbyć się pestek z pomidorów.
  7. Zupę krem przelewam do miseczek, podaję z świeżą bazylią i tartym parmezanem.

KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 1 1024x683 - KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

 

 


Warzywa psiankowate 2017

follow subscribe - KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW


1 thought on “KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW”

  • Mniam. Uwielbiam takie pomidorowe kremy. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *