PYSZNIE I ZDROWO

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW I OSCYPKIEM

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW I OSCYPKIEM

Mam dla Was kolejny zdrowy przepis na pyszną gęstą zupę. Tym razem krem z pieczonych buraków i oscypkiem. W wersji wegańskiej krem podaję z płatkami migdałów i czarnuszką. Dla tych którzy nie przepadają za smakiem oscypka proponuję ser typu feta lub ser kozi. Ponieważ buraki potrzebują dłużej być w piekarniku najczęściej piekę je podczas przygotowania innych potraw np: granoli, ryby lub zapiekanki.

Składniki:

  • 4 średnie buraki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 600 ml bulionu jarzynowego 
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • szczypta chilli w proszku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Buraki szoruję zawijam w folię spożywczą i piekę przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  2. Cebulę kroję w kosteczkę, czosnek w plasterki i podsmażam na oliwie.
  3. Upieczone buraczki obieram, kroję w kostkę, wrzucam do cebuli, dodaję przyprawy i smażę przez 2 minuty. Całość zalewam bulionem i zagotowuję pod koniec wlewam sok z cytryny.
  4. Zupę miksuję na gładki krem, podaję z oscypkiem lub serem kozim, a w wersji wegańskiej podaję z uprażonymi płatami migdałów.

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW I OSCYPKIEM 3 1024x768 - KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW I OSCYPKIEM

 

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW I OSCYPKIEM 768x1024 - KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW I OSCYPKIEM

follow subscribe - KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW I OSCYPKIEM