PYSZNIE I ZDROWO

KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY

KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Wegańska rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów. Krem jest obłędnie pyszny i szybki w przygotowaniu. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta dolej więcej bulionu lub wody. Pomidory z puszki możesz zastąpić przecierem pomidorowym .

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów lub 1 szklanka pasaty pomidorowej
  • 1 szalotka lub biała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryczki w proszku
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • około 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Soczewicę dokładnie płuczę, pozostawiam na sitku.
  2. W dużym garnku rozgrzewam olej, podsmażam pokrojoną cebulę i marchewkę, dodaję posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażę. Wrzucam soczewicę, dodaję przyprawy: kumin, paprykę wędzoną, ostrą paprykę,sól, pieprz, sok z cytryny.
  3. Całość zalewam bulionem i gotuję około 20 minut, do czasu aż marchewka będzie miękka. Na sam koniec dodaję pomidory z puszki i jeszcze chwilę gotuję.
  4. Zupę miksuję na gładki krem, podaję z natką pietruszki.

KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY 2 768x1024 - KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY

 

KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY 3 768x1024 - KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY

follow subscribe - KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY