PYSZNIE I ZDROWO

Konfitura z róży

Konfitura z róży

Zapach płatków róż przenosi mnie do rodzinnego domu. Mama w kuchni wypowiada magiczne słowa „rogaliki” a ja biegnę do szuflady,wyciągam radełko i jestem pomocnikiem, mama wyrabia ciasto,wałkuje,a ja wykrawam wzorek,nakładam konfiturę z różą obozując przy tym paluszki,rolujemy i układamy uśmiechnięte rogaliki na pergamin,później do pieca ,międzyczasie mama przygotowuje kakao będzie uczta!

Dla mnie konfitura z różą to coś więcej niż niepowtarzalny smak, cały proces przygotowania domowej konfitury jest niesamowity. W pierwszej kolejności zbieramy płatki dzikiej róży proponuję zbierać kwiaty z dala od dróg,następnie delikatnie oczyszczamy,usuwamy białe końcówki, które są gorzkie. Płatki wsypujemy do makutry,wsypujemy cukier i zabieramy się za ucieranie. Gotową konfiturę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki. Taka kontraktura jest wspaniałym dodatkiem do różnych wypieków, rogalików,pączków, ja również dodaję do owsianki.

Składniki:

  • 100 g płatków dzikiej róży
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Płatki róży rozsypuję na ściereczkę,pozbywam się białych końcówek, robię tak,aby konfitura nie była gorzka.
  2. Płatki przesypuję do makutry, wsypuję połowę cukru i ucieram do momentu,aż uzyskam gładką konsystencję podczas ucieranie dodaję pozostałą część cukru. Pod koniec ucierania dodaję sok z cytryny.
  3. Gotową konfiturę przekładam do wyparzonego słoika i przechowuję w lodówce.
LRM EXPORT 235234007425041 20190709 212753382 01 768x1024 - Konfitura z róży
LRM EXPORT 235758296717148 20190709 213946990 01 768x1024 - Konfitura z róży
follow subscribe - Konfitura z róży