PYSZNIE I ZDROWO

KOMPOT Z SUSZU

KOMPOT Z SUSZU

Woń cynamonu, goździków i suszu roznosi się po całym domu-kocham ten zapach, zapach świąt. W tle gra kolęda,a ja przygotowuję najlepszy kompot z suszu pełen aromatycznych przypraw takich jak goździki,anyż,cynamon kompot wzbogacam o skórkę pomarańczy i cytryny, dosładzam miodem lipowym kupionym na targu. Kompot z suszonych owoców najlepiej smakuje kiedy jest schłodzony.

Kompot z suszu

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 300 g suszonych owoców ( jabłek, gruszek, śliwek, moreli)
  • 1 plaster pomarańczy
  • 2 plasterki imbiru
  • 1 plaster cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 100 g miodu lipowego

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce przepłukuję, następnie zalewam 2 l zimnej wody odstawiam na 30 minut.
  2. Owoce gotuję na małym ogniu, dodaję: plastry pomarańczy, cytryny, imbiru, wrzucam laskę cynamonu, goździki i anyż. Gotuję około 25 minut pilnując by owoce się nie rozpadły. Pod koniec gotowania dosładzam miodem.
  3. Gotowy kompot studzę taki jest najlepszy.

KOMPOT Z SUSZU. 859x1024 - KOMPOT Z SUSZU

 

KOMPOT Z SUSZU 2 814x1024 - KOMPOT Z SUSZU

 

KOMPOT Z SUSZU. 2 768x1024 - KOMPOT Z SUSZU

follow subscribe - KOMPOT Z SUSZU