PYSZNIE I ZDROWO

Kawa mrożona z syropem klonowym

Kawa mrożona z syropem klonowym

Orzeźwiająca przepyszna kawa mrożona z nutką wanilii dosłodzona syropem klonowym z dodatkiem domowego mleka kokosowego.

Moją kawę przygotowuję już dzień wcześniej. Do słoika wsypuję świeżo mieloną kawę, następnie zalewam zimną wodą, zakręcam, delikatnie mieszam i zostawiam na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Rano odcedzam za pomocą sitka, lub gazy. Na tym etapie przygotowuję również mrożone kostki lodu wystarczy, że do pojemnika na lód wlejesz kawę ,zamrozisz i będziesz mógł je później wykorzystać do kawy mrożonej. Bardzo polecam parzenie kawy w ten sposób ponieważ kawa zupełnie inaczej smakuje ,jest pozbawiona goryczy,nie jest kwaśna i jest zdecydowanie mocniejsza. Jeśli jesteście zainteresowani to mogę zrobić osobny wpis o proporcjach i dokładniejszym sposobie parzenia kawy na zimno.

Ale wróćmy do przepisu 🙂 Taką kawę mam przez całe lato w lodówce więc w każdej chwili mogę przygotować orzeźwiający napój

.Najbardziej lubię ją w wersji z syropem klonowym,ekstraktem waniliowym i oczywiście domowym mlekiem kokosowym,ale możesz wykorzystać również mleko owsiane,migdałowa lub krowie.

Składniki:

  • 250 ml zaparzonej mocnej kawy
  • 150 ml zimnego mleka kokosowego
  • 1,5 ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  1. Na dno wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu i wlewamy zimną kawę.
  2. Przygotowujemy sos: łączymy ze sobą syrop klonowy i ekstrakt waniliowy, mieszamy i wlewamy do kawy.
  3. Na koniec wlewamy schłodzone mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
kawa z syropem klonowym 768x1024 - Kawa mrożona z syropem klonowym
kawa mrożna 768x1024 - Kawa mrożona z syropem klonowym

Wpis powstał ze współpracy z Love Kave

follow subscribe - Kawa mrożona z syropem klonowym