PYSZNIE I ZDROWO

KASZOTTO Z BROKUŁEM I MIGDAŁAMI

KASZOTTO Z BROKUŁEM I MIGDAŁAMI

Uwielbiam gotować prosto,szybko i smacznie dlatego też przygotowałam pyszne kaszotto z brokułem z dodatkiem prażonych migdałów. Do tego dania wykorzystałam jedną z moich ulubionych kasz czyli kaszę pęczak, która sama w sobie ma bardzo delikatny kremowy smak. Zachęcam Cię do przygotowania tego wyśmienitego dania.

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 1/2 brokuła
  • 1 cebula
  • około 800 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki startego sera typu parmezan
  • 1 łyżeczka ostrej papryczki w proszku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Brokuł dzielę na różyczki, gotuję przez chwilę we wrzątku i odstawiam.
  2. W głębokiej patelni rozgrzewam olej, podsmażam posiekaną cebulę. Wsypuję opłukaną i osuszoną kaszę pęczak i smażę na małym ogniu przez 2 minuty. Wlewam wino, cały czas mieszam do czasu aż wino wyparuje. Następnie małymi porcjami wlewam gorący wywar, za każdym razem dopiero wtedy,gdy poprzednia część zostanie wchłonięta przez kaszę.
  3. Pod koniec gotowania do kaszy dodaję brokuł, delikatnie mieszam, dodaję przyprawy. Gdy kasza jest miękka ściągam patelnie z gazu.
  4. Na suchej patelni prażę płatki migdałowe, posypuję nimi kaszotto.

KASZOTTO Z BROKUŁEM I MIGDAŁAMI 3 768x1024 - KASZOTTO Z BROKUŁEM I MIGDAŁAMI

 

KASZOTTO Z BROKUŁEM I MIGDAŁAMI 882x1024 - KASZOTTO Z BROKUŁEM I MIGDAŁAMI

follow subscribe - KASZOTTO Z BROKUŁEM I MIGDAŁAMI