PYSZNIE I ZDROWO

JAK ZROBIĆ DOMOWE MLEKO KOKOSOWE

JAK ZROBIĆ DOMOWE MLEKO KOKOSOWE

Alternatywą dla osób które nie tolerują laktozy są mleka roślinne, które swoją drogą nie należą do najtańszych. Dlatego zachęcam Cię do przygotowania domowego mleka kokosowego, które jest bajecznie proste i szybkie w przygotowaniu. Mleko kokosowe ma cudowną kremową konsystencję jest naturalnie słodkie doskonale sprawdzi się jako dodatek do wypieków, słodzik do kawy lub baza do curry. Domowe mleko kokosowe przechowuję w lodówce do 4 dni, mleko kokosowe może również mrozić jest to fajna opcja,aby przedłużyć jego ważność wówczas w zamrażalce może być przechowywane do 3 miesięcy. Mleko kokosowe może się rozwarstwiać jest to naturalny proces, wystarczy zamieszać łyżką,aby miało jednolitą konsystencję.

Domowe mleko kokosowe

Aby przygotować domowe mleko kokosowe potrzebujesz:

  • dobrej jakości wiórków kokosowych (ja kupuję w Lidlu)
  • blender wysokoobrotowy
  • gazę
  • letnią przegotowaną wodę
  • pojemnik na przechowanie mleka (ja używam słoika po pasacie)
Jak zrobić domowe mleko kokosowe 768x1024 - JAK ZROBIĆ DOMOWE MLEKO KOKOSOWE

Przepis na domowe mleko kokosowe

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych (ja kupuję w Lidlu)
  • 1 litr przegotowanej ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. Wiórki wsypuję do kielicha blendera,zalewam ciepłą wodą i odstawiam na 30 minut (można na dłużej)
  2. Następnie miksuję na wysokich obrotach przez około 3 minuty.
  3. Mleko przelewam do naczynia przez gazę dokładnie wyciskając.
  4. Możesz jeszcze raz zalać wiórki 1 szklanką ciepłej wody, zmiksować i ponownie wycisnąć. Nie wyrzucaj wiórków możesz je zamrozić i wykorzystać do owsianki lub jako dodatek do ciasta.
  5. Gotowe mleko przelej do butelki i przechowuj do 4 dni w lodówce.

follow subscribe - JAK ZROBIĆ DOMOWE MLEKO KOKOSOWE