PYSZNIE I ZDROWO

JAGLANKA BANANOWA Z MALINAMI

JAGLANKA BANANOWA Z MALINAMI

Zapach malin przypomina mi o beztroskim lecie spędzonym u babci na wsi. Wczesnym rankiem zabierałyśmy kankę ( metalowe naczynie na mleko) i szłyśmy do lasu na dziki maliny. Wracałyśmy z przepełnionymi naczyniami, najedzone i szczęśliwe. Babcia od razu zabierała się za robienie pysznych soków, dżemów i oczywiście drożdżowego placka, podanego ze świeżym mlekiem. Lubię wracać do tych wspomnień 🙂 ponieważ wakacje  u mojej kochanej babci to był piękny czas. Dzisiaj u mnie również maliny tylko nie z lasu, a prosto z działki. Jaglanka bananowa  to pyszna propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie podana z malinami i czerwoną porzeczką. Przygotowana na roślinnym mleku z dodatkiem cynamonu.

JAGLANKA BANANOWA Z MALINAMI

Składniki:

  • 90 g suchej kaszy jaglanej
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 250 ml mleka owsianego ( lub innego ulubionego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ulubione owoce do podania u mnie świeże maliny i czerwona porzeczka

Przygotowanie:

  1. Kaszę wsypuję na patelnię i prażę na sucho przez 2 minuty na małym ogniu.
  2. Kaszę przekładam do garnka, wlewam mleko i gotuję pod przykryciem przez około 5 minut.
  3. Banana obieram, kroję w talarki, dodaję do kaszy, dodaję 1 łyżeczkę cynamonu i gotuję jeszcze przez chwilę, aż kasza wchłonie mleko.
  4. Pudding przekładam do mieszczek podaję z sezonowymi owocami.

JAGLANKA BANANOWA Z MALINAMI . 768x1024 - JAGLANKA BANANOWA Z MALINAMI

 

JAGLANKA BANANOWA Z MALINAMI 2 870x1024 - JAGLANKA BANANOWA Z MALINAMI

 

 

follow subscribe - JAGLANKA BANANOWA Z MALINAMI