PYSZNIE I ZDROWO

GOD FOOD BOSKA KUCHNIA MALKI KAFKI RECENZJA KSIĄŻKI

GOD FOOD BOSKA KUCHNIA MALKI KAFKI RECENZJA KSIĄŻKI

Jeśli lubisz roślinne smakołyki, a eksperymentowanie w kuchni nie jest Ci straszne to koniecznie sięgnij po wspaniałą książkę Malki Kafki „God Food” która w pierwszej kolejności zachwyca pięknymi apetycznymi zdjęciami.  Powiem szczerze, że książkę przeczytałam jednym tchem, ale nie dlatego, że są tam wspaniałe przepisy, ale dla tego, że przy każdym przepisie znajduje się cytat znanych osobliwości oraz co najważniejsze piękne słowa płynące proste z serca autorki, które bawią wzruszają uczą jednocześnie. To słowa które na długo zostają w pamięci, skłaniają ku refleksji, pozwalają na chwilę się zatrzymać. Receptury spisane w książce pochodzą z całego świata,  jak sama autorka mówi ” To książka o gotowaniu, ale zaskoczy Cię to, co teraz przeczytasz. Nie spodziewaj się, że opowiem Ci jak wyposażyć doskonałą kuchnię albo jakie produkty musisz mieć zawsze w lodówce.”  God Food zostanie ze mną na zawsze!

W książce znajdziesz przepisy na:

  • Mieszanki przypraw ( między innymi Curry masala, Zatar)
  • Nabiał ( czym zastąpić jajka, jak przygotować mleko roślinne)
  • Majonezy, dipy, pesto, oliwy (  pesto z jarmużu)
  • Hummusy i pasty ( w tym dziale znajdziesz receptury na pastę z fasoli, a nawet przepis na idealny hummus, oczywiście to nie wszystko 🙂 )
  • Pieczywo ( chałka, pachnący chleb razowy)
  • Kanapki ( Ruben, czyli kanapka na wypasie 🙂 )
  • Śniadania i lancze ( Miska Buddy (brzmi świetnie prawda?
  • Zupy i Eintopey ( tradycyjny bulion warzywny)
  • Dania główne ( pieczone pierożki, wiedeński gulasz z prawdziwków )
  • Dodatki do dań ( róże ziemniaczane, które wyglądają wybornie)
  • Desery (borówkowy sernik na zimno z nerkowców)
  • Napoje ( kawa po arabsku)
  • Koktajle frappe ( coco mint)

Autor: Malka Kafka

Wydawnictwo: Znak

Data wydania: 14 luty 2018

Oprawa: twarda

Ilość stron: 288

follow subscribe - GOD FOOD BOSKA KUCHNIA MALKI KAFKI RECENZJA KSIĄŻKI