PYSZNIE I ZDROWO

CHLEBEK WIELKANOCNY Z OLEJEM RZEPAKOWYM

CHLEBEK WIELKANOCNY Z OLEJEM RZEPAKOWYM
W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, który ma wiele niezbędnych właściwości potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Olej rzepakowy jest bogatym źródłem antyoksydantów dzięki którym zmniejsza się możliwość ryzyka wystąpienia chorób serca, zawiera tłuszcze nienasycone takie jak Omega-6 i Omega-3. Olej rzepakowy wykorzystuję najczęściej do sałatek komponując pyszny, zdrowy sos. Tym razem przygotowałam  drożdżową chałkę. Pięknie się prezentuje, a do tego jest bardzo dobra, jajek nie trzeba wcześniej gotować ponieważ pieką się razem z chlebkiem.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 7g suszonych drożdży
  • 50g cukru
  • 160 ml letniego mleka
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanych migdałów
  • 4 jajka
  • 1  roztrzepane białko

Przygotowanie: 

  1. Przygotowuję rozczyn: Do miski wsypuję drożdże, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki, 50 ml letniego mleka, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  2. Do dużej miski przesiewam mąkę, sól, cynamon,skórkę z cytryny,cukier, mieszankę drożdżową,olej rzepakowy, mleko. Za pomocą miksera z hakiem wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Stolnicę podsypuję mąką i ponownie wyrabiam ciasto. Następnie dzielę ciasto na dwie połówki i roluje je w paski około 60 cm zaplatam w warkocz, łączę oba końce. 4 jajka umieszczam w warkoczu ponownie przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut.
  4. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni C.
  5. Chlebek smaruję białkiem, posypuję migdałami piekę przez 10 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 170 stopni na 25 minut.
ChaC582kawielkanocna - CHLEBEK WIELKANOCNY Z OLEJEM RZEPAKOWYM
chlebekwielkanocny - CHLEBEK WIELKANOCNY Z OLEJEM RZEPAKOWYM
follow subscribe - CHLEBEK WIELKANOCNY Z OLEJEM RZEPAKOWYM


7 thoughts on “CHLEBEK WIELKANOCNY Z OLEJEM RZEPAKOWYM”