PYSZNIE I ZDROWO

CHLEBEK BANANOWY BEZ CUKRU

CHLEBEK BANANOWY BEZ CUKRU

Mięciutki wilgotny chlebek bananowy bez dodatku cukru. Do przygotowania pysznego słodkiego chlebka bananowego potrzebne są bardzo dojrzałe banany. Ja takie banany często kupuję po niższej cenie na targu 🙂 Jeśli natomiast nie masz dojrzałych bananów, a naszła Cię ochota na chlebek to możesz dodać 2-3 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego. Dodatkowo mój chlebek wzbogaciłam o suszoną żurawinę, a zamiast masła użyłam oleju kokosowego. Przepis jest bardzo prosty 🙂

CHLEBEK BANANOWY BEZ CUKRU

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 60 oleju kokosowego ( rozpuszczonego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 ml mleka ( użyłam ryżowego)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijam jajka, wlewam zimny olej kokosowy, mleko i dokładnie mieszam.
  2. Banany obieram i rozgniatam na papkę za pomocą widelca. Banany wrzucam do masy.
  3. Następnie dodaję: 1 łyżeczkę cynamonu, szczyptę soli, mąkę sodę oraz żurawinę. Całość delikatnie mieszam, ale bardzo dokładnie.
  4. Ciasto przekładam foremki. Na wierzch ciasta możesz ułożyć przekrojonego banana.Ciasto piekę przez 50 minut ( do suchego patyczka)

Chlebek bananowy 898x1024 - CHLEBEK BANANOWY BEZ CUKRU

 

CHLEBEK BANANOWY BEZ CUKRU 2 768x1024 - CHLEBEK BANANOWY BEZ CUKRU

follow subscribe - CHLEBEK BANANOWY BEZ CUKRU