PYSZNIE I ZDROWO

BULION WARZYWNY

BULION WARZYWNY

Przepis na pyszny aromatyczny bulion warzywny, który jest bazą moich zup. Bulion warzywny przygotowuje się bardzo prosto, a sekretem jego smaku jest długi czas gotowania (pyrkania 🙂 ) na bardzo małym ogniu. Moja babcia zawsze dodawała do bulionu warzywnego pomidora obranego ze skórki.  Bulion możesz wzbogacić dodając ziele angielskie, kawałek imbiru, a zamiast pieczarek suszonego grzyba. Gotowy bulion możesz również zamrozić.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2- 3 liście kapusty
  • 1/2 pora ( biała część)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • kilka listków lubczyku
  • 3 małe pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor obrany
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 l zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę, seler, pieczarki obieram wkładam do garnka. Dodaję liście kapusty, por, pomidora natkę,pietruszki, koperek,lubczyk, czosnek.
  2. Na suchej patelni podpiekam cebulę, dodaję do reszty. Całość zalewam zimną wodą.
  3. Dodaję liść laurowy ziarenka pieprzu. Gotuję na mały ogniu przez 2 godziny.
  4. Gotowy bulion odcedzam doprawiam solą i pieprzem.

BULION WARZYWNY 1024x768 - BULION WARZYWNY

follow subscribe - BULION WARZYWNY


4 thoughts on “BULION WARZYWNY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *