PYSZNIE I ZDROWO

BROWNIE Z FASOLĄ, MASŁEM ORZECHOWYM I MALINAMI

BROWNIE Z FASOLĄ, MASŁEM ORZECHOWYM I MALINAMI

Brownie z czerwoną fasolą,masłem orzechowym i mrożonymi malinami niebo dla podniebienia 🙂 Idealnie wilgotne z chrupiącą skórką. Brownie jest bardzo przyjemnym ciastem, szybko się robi i szybko piecze, należy jednak pamiętać, aby składniki były dobrze odmierzone, a jajka wcześniej wyjęte z lodówki. Ksylitol możesz zastąpić białym cukrem, a zamiast karobu dodaj kakao. Już pracuję nad kolejnym przepisem na brownie mam w planach stworzyć przepis bez dodatku cukru równie pyszny i szybki w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 jajka typ „0”
  • 80 g ksylitolu lub innego cukru
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki karobu lub kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka orzechów włoskich lun laskowych startych na tarce
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady minimum 70 %
  • garść mrożonych malin

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
  2. Fasolę odsączam, płuczę, przekładam do miski, wlewam olej i blenduję na gładką masę.
  3. Białka ubijam z ksylitolem na puszystą masę, do białek dodaję żółtka, masę cały czas miksuję, dodaję pure z fasoli, 3 łyżki karobu, 2 łyżki masła orzechowego, proszek do pieczenia oraz starte orzechy. Całość dokładnie mieszam.
  4. Ciasto przekładam do blaszki i wkładam do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie za pomocą drewnianego patyczka sprawdzam, czy się upiekło
  5. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  6. Przestudzone ciasto polewam roztopioną czekoladą, dekoruje malinami.

BROWNIE Z FASOLĄ MASŁEM ORZECHOWYM I MALINAMI 3 768x1024 - BROWNIE Z FASOLĄ, MASŁEM ORZECHOWYM I MALINAMI

 

BROWNIE Z FASOLĄ MASŁEM ORZECHOWYM I MALINAMI 2 768x1024 - BROWNIE Z FASOLĄ, MASŁEM ORZECHOWYM I MALINAMI

 

 

follow subscribe - BROWNIE Z FASOLĄ, MASŁEM ORZECHOWYM I MALINAMI