PYSZNIE I ZDROWO

BÓB Z KOPERKIEM, CZOSNKIEM, OLIWĄ I SOKIEM Z CYTRYNY

BÓB Z KOPERKIEM, CZOSNKIEM, OLIWĄ I SOKIEM Z CYTRYNY

Jakaż była radość kiedy to na targu pojawił się pierwszy bób 🙂 od razu kupiłam 2 woreczki bobu i przygotowałam pyszne szybkie danie 🙂 Bób z koperkiem, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny to połączenie idealne! Tak przygotowany bób można dodać również do sałatki gwarantuję ucztę dla podniebienia 🙂 To moje ulubiona wersja, którą przygotowuję od lat. Bób nie tylko jest pyszny, ale i również bardzo zdrowy. Osoby takie jak ja- nie jedzące mięsa powinny sięgać bo bób jak najczęściej ponieważ bób ma dużą zawartość białka i doskonale zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego. Bób poleca się również kobietom w ciąży gdyż zawiera kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.

BÓB Z KOPERKIEM, CZOSNKIEM, OLIWĄ I SOKIEM Z CYTRYNY

SKŁADNIKI:

  • 500 g bobu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do gotującej osolonej wody wrzucam nieobrany bób gotuję 4-5 minut. ( jeśli wolisz,aby bób był miększy gotuj dłużej)
  2. Bób przekładam do większego naczynia, skrapiam sokiem z cytryny, wlewam 2 łyżki oliwy,dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posypuję koperkiem. Całość dokładnie mieszam i podaję.

 

BÓB Z KOPERKIEM CZOSNKIEM OLIWĄ I SOKIEM Z CYTRYNY 2 768x1024 - BÓB Z KOPERKIEM, CZOSNKIEM, OLIWĄ I SOKIEM Z CYTRYNY

 

BÓB Z KOPERKIEM CZOSNKIEM OLIWĄ I SOKIEM Z CYTRYNY 768x1024 - BÓB Z KOPERKIEM, CZOSNKIEM, OLIWĄ I SOKIEM Z CYTRYNY

follow subscribe - BÓB Z KOPERKIEM, CZOSNKIEM, OLIWĄ I SOKIEM Z CYTRYNY